woensdag 19 oktober 2011

'Ontdek je Plekje' op de radio

Radio Noord-Holland besteedde onlangs aandacht aan Ontdek je Plekje. De fragmenten zijn via de volgende links te beluisteren:

http://soundcloud.com/op-de-schop/interview-landje-in-noord-rtvn
http://soundcloud.com/op-de-schop/kinderen-aan-het-woord-rtvnh

donderdag 4 augustus 2011

Video van Op de Schop nu te zien!

Popcorn verbouwen, bomen klimmen en een zwempoel graven? Bekijk het filmpje dat verslag doet over Op de Schop op Youtube.

dinsdag 19 juli 2011

Weergoden werken niet mee...


Wat een pech.

Vandaag was het de bedoeling dat de kinderen met een enorme zorgvuldig handgemaakte sprinkhaan hun ingestudeerde stuk zouden laten zien aan ouders, schoolgenoten en buurtbewoners.

Het zou gaan over een bende, die het landje kwam vertrappen, eten wat her en der groeit en over de buurt, die samen met de kinderen zorg zou dragen voor het geopende landje.

Maar helaas waren de weergoden  niet gunstig gestemd en viel de opening letterlijk in het water. Na al die weken spelen, ontdekken en leren op het landje kon de opening niet doorgaan.

Aan de inzet van de kinderen heeft het zeer zeker niet gelegen. Op naar volgend schooljaar, waarin de Satelliet absoluut nog vaak op "ontdek je plekje" zal vertoeven.





vrijdag 15 juli 2011

Opening natuurtuin!

Maandag 18 juli, om 15.30 uur openen de leerlingen van basisschool De Satelliet 'Ontdek je plekje', met een ingestudeerd stuk. U bent van harte welkom om te komen kijken, op de stoep voor het landje.

maandag 11 juli 2011

Vandalen slapen nooit!


Na het weekend deden wij een verschrikkelijke ontdekking.

Alle 5 de vogelverschrikkers, de poort, de hut, het regelbord,de moestuintjes al het harde werk...bruut vernield door onverlaten. Kennelijk zijn er een paar kinderen (gespot door buurtbewoners) zo onsportief en onaardig geweest om flink huis te houden op ontdek-je-plekje.

Maar, zo wijs, groot en sportief als de kinderen van groep 6b zijn, hebben ze met behulp van meester Jan, Bart, Bas, opa Henk en mijzelf, de boel weer overeind gekregen. Gemotiveerd en betrokken zijn zij aan de slag gegaan.

De- iets uit de kluiten gewassen-hut, hebben ze geminimaliseerd, de poort door middel van touwen aan de grond bevestigd, de ledematen van de vermoorde vogelverschrikkers bij elkaar gezocht. Met elkaar hebben zij ontdek-je-plekje weer vorm gegeven en ik ben zo ongelooflijk trots op ze! Zonder morren, wel boos en teleurgesteld in hun soortgenoten, maar ach, ze laten zich niet kennen!

Hulde aan de groep!

Maandag 18 juli, om een uur of 15.30 zullen wij 'Ontdek je plekje' spectaculair openen, met een ingestudeerd stuk. U bent van harte welkom om te komen kijken, op de stoep voor het landje. Zegt het voort!

Poort wordt overeind gezet

Annemariea koekoek!

Aardbeien groeien

dinsdag 5 juli 2011

Het landje krijgt nog meer bewoners!

"Leven" was het thema vandaag, dat centraal stond, in alweer de derde les op het landje.

De kinderen kregen de opdracht goed te kijken naar dieren die overal op het landje rondkropen, sprongen, liepen en vlogen. Er werd van alles ontdekt, babyblauw groene kevertjes, motjes, vlinders, spinnen, een dode muis, een kikker en als klapstuk een ENORME sprinkhaan, die gelijk de naam 'Hercules' toebedeeld kreeg.
 
Na het observeren van deze dieren, lieten de kinderen in een kring aan elkaar zien, hoe de bewoners van het landje zich voortbewegen, hoe ze op zoek zijn naar eten en wat hun houding is. Dit leverde aparte plaatjes op, maar over het algemeen was het heel duidelijk welke beesten er uitgebeeld werden.

Tenslotte kregen de kinderen per groepje van 5, de opdracht een vogelverschrikker te bouwen, die de vogels van onze aardbeien, mais en levende bewonertjes weg zouden moeten gaan houden. Bij deze opdracht kon je vooral de creativiteit en fantasie goed zien, van de kinderen. Met weinig materiaal wisten ze de grappigste en engste vogelverschrikkers te maken!

Na het bouwen van deze mannetjes en vrouwtjes, liep de klas nog in een stoet naar de poort om na een plechtige ceremonie, het landje officieel te dopen. Vanaf nu heet het landje "Ontdek je plekje"

Met de komst van deze nieuwe bewoners, heeft het landje al een heel andere uitstraling gekregen!

maandag 4 juli 2011

"De poort naar avontuur!"

Vandaag was het zo'n 30 graden, wat een straf om dan buiten te mogen werken!! (niet dus) Na een gesprek met Bart en Jan van stichting Groen Gras, waarin de kinderen wat regels hebben opgesteld voor op het landje, zijn we weer lekker gaan werken.

Zes verschillende groepen zijn aan de slag gegaan, de een met het planten van aardbeienplantjes, de andere groep hield zich bezig met de mais.

Deze twee veldjes moeten natuurlijk wel verzorgd worden, dus de klassendienst geeft ze nu dagelijks een slokje water. Ook was er een groep kinderen die zich met de reeds bestaande boomhut bezig gingen houden. Deze moet namelijk gepimpt worden, uitgebreid en er moet minstens een uitkijktoren op/in komen, dus daar was nog wel wat werk aan de winkel. Een ander groepje verdiepte zich in het maken van de toegangspoort, welke uiteindelijk gemaakt is van takken en stokken.

Echt een entree, waardoor je het gevoel krijgt even 'weg' te zijn van de bebouwde wereld. Rechts naast de poort staat nu een duidelijk bord, met daarop de samen opgestelde regels. De toegangspoort moet wel nog een beetje versteviging krijgen hier en daar, maar de kinderen zijn zo handig en inventief dat ze hier wel wat op kunnen verzinnen.
 
Ze hebben weer enorm hun best gedaan en ik was blij om te horen dat ze dit ook aan elkaar konden laten merken. De complimenten vlogen over en weer. "Goed gewerkt joh" En: "De poort is echt gaaf geworden!" .
 
Hieronder een paar foto's van de leuke dag.

We hebben weer zin in maandag!

donderdag 30 juni 2011

Er wordt gewerkt aan de boomhut.

   

Nieuwe grond wordt gebracht.
 



Zaden gaan de grond in.



Water geven.
 
Ondertussen worden de regels voor het landje op een bord geschreven.


Juf Marlous zet het bord bij de nieuwe toegangspoort.
 

dinsdag 21 juni 2011

"Vroeger deden boeren dit altijd met de hand hoor"


Natuur midden in de stad
Vandaag zijn we voor het eerst met de hele klas het landje op geweest. In groepen van drie zijn de kinderen onder begeleiding van Jan, Bart of Annemee het gebied gaan verkennen. Wat is er te zien, wat groeit er, welke dieren komen we tegen? Na een klein kwartiertje hoorde ik in de verte een "Juuuuf!!!". Toen ik opkeek, bleek dat een van mijn leerlingen hoog in een boom was geklommen. Toen ik er naar toe liep, bleken er een stuk of zeven kinderen in dezelfde boom te zitten! "Veel leuker dan een klimrek", concludeerde er één. 

In de boom

Na dit klimavontuur zijn de kinderen hout gaan sprokkelen, voor een mega boomhut met uitkijktoren. Een ander groepje kinderen ontdekte twee dode mollen. Zij hebben deze diertjes met zorg en liefde een laatste rustplaats gegeven. Op het landje vind je nu twee graven. De maden die op de mollen zaten hebben ze ook maar begraven, want "die stonken ook".

De kinderen vonden het ook belangrijk om wat te verbouwen op het landje. Het liefst popcorn. En zo is er gisteren een start gemaakt om een maisveld aan te leggen. Een groep jongens nam dit op zich en spitten en groeven in de grond. Het was zwaar werk, maar vroeger deden ze dit altijd zo, werd er gezegd. Een paar meiden wilden graag aardbeien en zo zijn zij gelijk begonnen met het afzetten en omspitten van een geschikt veldje. In de zon, want dat willen aardbeien.

Wat echt miste volgens de kinderen, was een vijver, waar je desnoods met een kabelbaan overheen kon, van de ene kant, naar de andere kant van het landje. Een groep kinderen ging onder begeleiding van Bart bekijken waar de vijver het beste kon komen. Tevens hebben zij een start gemaakt door het riet weg te halen en op die plek en te gaan graven.

Het was een zware, maar enerverende middag, waar ik veel kinderen heb zien samenwerken, zorg zien dragen voor elkaar en de natuur. Sommige kinderen konden niet wachten tot maandag de 27e, en zijn na schooltijd nog even op het landje wezen spelen. Het is nu al geslaagd!


Luisteren naar instructies

maandag 2 mei 2011

Ravotten, eindelijk!

Binnenkort gaat mijn klas beginnen met het project Op de schop. We mogen van het braakliggende landje voor basisschool de Satelliet een natuurspeelterrein maken. Groep zes doet daarvoor de eerste aanzet. De kinderen zijn apetrots en enthousiast. En ik ook!

Ik ben zelf ook opgegroeid in Tuindorp Oostzaan, waar ik kwam wonen toen ik drie maanden oud was.Toen kon je nog veel ravotten rondom school. Dat lieten we dan ook niet na. Er werd destijds een enorme vijver aangelegd en een soort 'natuurlijk' wandelpad. Favoriet was de boomstam, die dwars over een andere heen lag. Daar kon je namelijk zo goed op 'wippen'.

Ook was het erg spannend om hutten te bouwen rondom de school, je kon dan namelijk tijdens het buitenspelen van het plein afglippen en zo stiekem in je hut gaan zitten, wachten tot je op je donder kreeg van de leerkracht.


Dit soort activiteiten mis ik een beetje rondom de Satelliet. Er is veel verkeer, de situatie vlak voor en na schooltijd is vaak erg onveilig en kinderen mogen al helemaal niet op het schoolplein hangen, na schooltijd, dit uit verzekeringtechnisch oogpunt. Toen ik een paar weken geleden benaderd werd door stichting Groen Gras werd ik gelijk enthousiast. Dit was een uitgelezen kans die ik daarom ook graag met beide handen aangrijp.

Wat is Op de schop?

Door de crisis in de bouw liggen veel braakliggende terreinen in Amsterdam lang leeg. De plekken zijn vaak afgeschermd met hekken en zien er verpauperd uit. Er gaan steeds meer stemmen op dat dit anders en beter kan.

Amsterdamse politici pleitten al vaker voor tijdelijk gebruik van braakliggende terreinen. Dit project voegt de daad bij het woord en verandert verpauperde terreinen in groene speelplekken voor kinderen en locaties voor natuuronderwijs.