dinsdag 21 juni 2011

"Vroeger deden boeren dit altijd met de hand hoor"


Natuur midden in de stad
Vandaag zijn we voor het eerst met de hele klas het landje op geweest. In groepen van drie zijn de kinderen onder begeleiding van Jan, Bart of Annemee het gebied gaan verkennen. Wat is er te zien, wat groeit er, welke dieren komen we tegen? Na een klein kwartiertje hoorde ik in de verte een "Juuuuf!!!". Toen ik opkeek, bleek dat een van mijn leerlingen hoog in een boom was geklommen. Toen ik er naar toe liep, bleken er een stuk of zeven kinderen in dezelfde boom te zitten! "Veel leuker dan een klimrek", concludeerde er één. 

In de boom

Na dit klimavontuur zijn de kinderen hout gaan sprokkelen, voor een mega boomhut met uitkijktoren. Een ander groepje kinderen ontdekte twee dode mollen. Zij hebben deze diertjes met zorg en liefde een laatste rustplaats gegeven. Op het landje vind je nu twee graven. De maden die op de mollen zaten hebben ze ook maar begraven, want "die stonken ook".

De kinderen vonden het ook belangrijk om wat te verbouwen op het landje. Het liefst popcorn. En zo is er gisteren een start gemaakt om een maisveld aan te leggen. Een groep jongens nam dit op zich en spitten en groeven in de grond. Het was zwaar werk, maar vroeger deden ze dit altijd zo, werd er gezegd. Een paar meiden wilden graag aardbeien en zo zijn zij gelijk begonnen met het afzetten en omspitten van een geschikt veldje. In de zon, want dat willen aardbeien.

Wat echt miste volgens de kinderen, was een vijver, waar je desnoods met een kabelbaan overheen kon, van de ene kant, naar de andere kant van het landje. Een groep kinderen ging onder begeleiding van Bart bekijken waar de vijver het beste kon komen. Tevens hebben zij een start gemaakt door het riet weg te halen en op die plek en te gaan graven.

Het was een zware, maar enerverende middag, waar ik veel kinderen heb zien samenwerken, zorg zien dragen voor elkaar en de natuur. Sommige kinderen konden niet wachten tot maandag de 27e, en zijn na schooltijd nog even op het landje wezen spelen. Het is nu al geslaagd!


Luisteren naar instructies